Trombositepeni Hastalığı

 

Trombositopeni, kanda bulunan platelet ismi verilen hücre parçacıklarının normalden daha az sayıda bulunması durumuna verilen isimdir. Plateletler, diğer kan hücreleriyle birlikte, kemik iliğinde yapılırlar. Kandaki platelet sayısı normalden az sayıdaysa hafif veya ciddi kanamalar oluşabilir. Bu kanama vücut içinde, derinin altında veya derinin dışında olabilir.

Trombositepeni Hastalığı Neden Oluşur?

Platelet sayısının düşük olması durumu, kimi zaman kalıtsal olabilir kimi zaman ise herhangi bir yaştan sonra ortaya çıkabilir. Bazense, trombositopeninin sebebi, tam olarak bilinmemektedir.

Kemik iliğinin yeterince platelet yapmaması, kemik iliğinde yeterli miktarda platelet üretilmesine rağmen vücudun bunları yok etmesi veya kullanarak tüketmesi ve dalağın aşırı miktarda plateleti tutması, trombositopeniye neden olabilmektedir. 

Trombositopeninin görülen başlıca belirtileri, hafif veya ağır oranlarda kayaşehir escort değişen kanamalar. Bu kanamalar vücdun içinde, deride veya deri altında ortaya çıkabilir. Bu belirtiler bazen aniden oluşur, bazen ise bir zaman sonra kendilerini gösterir. Hafif trombositopeni sıklıkla bulgu veya belirti göstermez, genelde normal kan testleri esnasında fark edilir.

Oluşabilecek dış kanama, genelde düşük platet miktarının başlıca belirtisidir. Dış kanama, daha sonra iç kanamalara neden olabilir bu iç kanamalara purpura veya peteşi adı verilir. Purpura mor, kırmızı ve kahverengi berelenmelerle görülür.

Trombositopeninin tedavisi, ortaya çıkaran nedene ve şiddete bağlı olarak değişir. Tedavideki temel amaç, kanamaya bağlı olacak ölümü ve sakatlıkları önlemektir.

Sağlıklı Beslenme İpuçları

  • Çeşitlilik: Farklı gıda gruplarından beslenmeye özen gösterin.
  • Porsiyon Kontrolü: Porsiyonları kontrol ederek aşırı yemeyi önleyin.
  • İşlenmiş Gıdalardan Kaçınma: İşlenmiş gıdalardan ziyade taze ve doğal besinlere yönelin.
  • Su Tüketimi: Günde en az 2 litre su içmeye özen gösterin.
  • Aylaklık ve Hızlı Yemek Yeme: Yemekleri yavaşça yemek ve bilinçli bir şekilde yemek yeme alışkanlıkları geliştirmeye çalışın.

Sağlıklı beslenme, bedenimizi ve zihnimizi beslemenin anahtarıdır. Dengeli bir diyet, kronik hastalıkları önlemeye, enerji seviyelerini artırmaya ve genel yaşam kalitesini yükseltmeye yardımcı olabilir. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinerek, daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürebilirsiniz. Unutmayın, sağlıklı beslenme bir yaşam tarzıdır ve uzun vadeli faydalar sağlar.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x