Böcekler İnsan Toplumunun Felaketi Mi Yoksa Kurtuluşu Mu?
4 mins read

Böcekler İnsan Toplumunun Felaketi Mi Yoksa Kurtuluşu Mu?

Yukarıda belirtilen AB için izin verilen gıdalar listesi bu nedenle yalnızca yeni böcek hammaddesi türleri ile genişletildi. Geçmişte üç tür böcek onaylanmıştı; özellikle et böceğinin larvaları (Latin Tenebrio molitor), göçmen çekirge (Latin Locusta migratoria) ve ev cırcır böceği (Latin Acheta Domesticus). Bu nedenle, halihazırda çeşitli şekillerde (genellikle un formunda) piyasadaki gıdaların bir parçası olabilirler – bu gıdalardaki böcekler elbette ürünün bileşiminde listelenmelidir.

BÖCEK YEMENİN FAYDALARI

Her ne kadar bize tuhaf gelse de dünyanın büyük bir kısmında teknik olarak entomofaji olarak adlandırılan böcekleri yemek, binlerce yıldır tamamen yaygın bir durum. Bunlar örneğin Afrika, Güney Amerika veya Asya’dır. Yenilebilir böcekler buradaki menünün sadece ortak bir parçası değil, aynı zamanda dünya çapında milyonlarca insan tarafından her gün tüketilen, aranan bir lezzettir.

BÖCEK YEMEK BİZİM İÇİN GÜVENLİ MİDİR?

Yukarıdan da anlaşılacağı gibi, evet. Böcekler yeni gıdalar olarak sınıflandırıldığından, Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmadan önce güvenlik açısından test edilmeleri gerekiyordu. Ayrıca böcekler halihazırda mevzuat tarafından çiftlik hayvanları olarak değerlendirilmekte ve bu nedenle ilgili makamlarca kontrol edilebilmektedir. Sosyal ağlardaki tutkulu tartışmalarda okuyabileceğimiz gibi, yiyecek için yetiştirilen böceklerin herhangi bir hastalığı bulaştırdığı kesinlikle doğru değildir . Çünkü insan tüketimine yönelik böcek yetiştiriciliğinin doğal olarak kendine has özellikleri ve katı kuralları vardır. Tarım Bakanlığının böcek tutma gerekliliklerinin tamamını buradan okuyabilirsiniz . Yani eğer böcekleri veya onların ürünlerini resmi çiftliklerden tüketiyorsanız, hiçbir şey için endişelenmenize gerek yok.

Ancak aramızda böcek tüketiminin uygun gelmeyebileceği kişiler de var. Çoğu gıdada olduğu gibi elbette böceklere karşı da alerjiniz olabilir . Mevcut bilgilere göre bu, kabuklulara karşı alerjiye benzer ve bu durumdan muzdarip kişilerin böceklere karşı da dikkatli olması gerekir . Belirli bir gıdanın böcek içerip içermediği, pazarlamanın bir parçası olarak ambalaj üzerinde sıklıkla belirgin bir şekilde belirtilir.
Pek çok böcek türünün dış iskeletini (dış iskeletini) oluşturan kitin, uzman olmayan kaynaklarda insanlar için sorunlu ve tehlikeli olduğu iddia edilen bir madde olarak sıklıkla dile getiriliyor. Aynı zamanda kitinin sağlık açısından birçok faydası olduğunu 80’li yıllardan beri biliyorduk. Kitin, böcekleri hayvanlar aleminin lif içeren tek temsilcisi yapan, çözünmeyen bir lif türüdür. Kitin bu nedenle sindirimimiz ve bağırsak mikrobiyomumuz üzerinde çok olumlu bir etkiye sahiptir ve doğal bir prebiyotik görevi görebilir. Ayrıca araştırmalara göre kitin kilo kaybına yardımcı olabiliyor, kalp-damar sağlığına ve yara iyileşmesine iyi geliyor, bağışıklık sistemimizi olumlu etkiliyor ve antibakteriyel etkilere sahip. Aynı zamanda kitin, kırışıklık oluşumunu ve cilt yaşlanmasını azaltmaya yardımcı olduğu kozmetiklerde de kullanılıyor ve test ediliyor .

BÖCEKLERİN TADI GERÇEKTE NASILDIR?

Böceklerin belirgin bir tadı yoktur, tam tersi. Bu nedenle sıklıkla kızartılır veya kavrulur ve lezzeti kullanılan baharatlarla çeşitlendirilebilir.
Böcekleri tatmak istiyorsanız yaz aylarında düzenlenen yemek festivallerinden birine gitmenizi öneririz. Burada son yıllarda çeşitli böcek çeşitleriyle de karşılaşacaksınız. Bazı çevrimiçi mağazalar, önceden işlenmiş ve tüketime hazır olarak satın alabileceğiniz yenilebilir böcekler de sunmaktadır. Kavrulmuş cırcır böcekleri veya solucanlar, fındık veya patates kızartması yerine atıştırmalık olarak çıtır çıtır olabilir veya bunları kurabiye hamuruna ekleyerek her partide misafirlerinizi mutlaka etkileyecek orijinal kurabiyeler yapabilirsiniz. Ve henüz böcekleri tüm ihtişamıyla tatmaya cesaret edemiyorsanız, örneğin kriket unu veya ondan yapılan ürünleri deneyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir